Hur placerar man en luftfuktare på bästa sätt?

I ett rum med en normal luftfuktighet ligger nivån på omkring 40 – 60 %. Om luftfuktigheten skulle bli högre eller lägre än så kan det medföra ett helt hav av besvär. Inte nog med att det är dåligt för din hälsa, utan det kommer även att påverka möblerna, väggarna och växterna i rummet.

För att lösa det här problemet kan du vända dig till en händig luftfuktare. Då kan du garantera att luftfuktigheten hålls på en stabil nivå. Nedan kommer vi att gå in mer på vad en luftfuktare egentligen är samt vad du ska tänka på när du placerar ut den i hemmet.

placering av avfuktare

Vad är en luftfuktare och hur fungerar den?

Luftfuktare finns att beställa i många former, färger och storlekar, men de har alla en sak gemensamt: de hjälper dig att få en optimal luftfuktighet. Särskilt under vinterhalvåret tvingas du att stå ut med luft som ligger på en låg fuktighetsnivå, och detta leder bland annat till torra läppar, ögon, hår, hud och inte minst luftvägar. Andningssvårigheter är givetvis ingenting som uppskattas, men lyckligtvis nog finns det en lösning: nämligen luftfuktaren.

Du fyller luftfuktaren med vatten, och sedan är den redo att börja arbeta. Det som en luftfuktare gör är att omvandla vattnet till ånga som den därefter sprider ut i rummet. Detta säkerställer att du slipper den torra luften och istället får ett hälsosamt inomhusklimat.

Med hänsyn till detta är det väl värt att ha en luftfuktare därhemma så att du är redo när luften väl börjar bli för torr. Det finns dock diverse punkter som du bör tänka på innan du börjar använda din luftfuktare. En av dessa punkter ska vi kika på nedan.

Att tänka på när du placerar din luftfuktare

Ett rum med optimal luftfuktighet är ett måste, men för mycket fukt kan komma att bli ett problem. Just därför måste du tänka på var du placerar din luftfuktare. Om den står mot en vägg eller riktad mot en möbel blir det lätt så att för mycket fukt absorberas av det runtomkring luftfuktaren. Resultatet blir mögel i antingen möbeln eller väggen.

För att få bästa möjliga resultat ska du istället säkerställa att du placerar din luftfuktare på en öppen plats där varken möbler eller en vägg står i vägen för den. Helst ska det i alla fall finnas en 1-meters tom yta runt din luftfuktare så att den kan utföra sitt arbete effektivt. Så länge du placerar din luftfuktare på rätt plats kan du lita på att den förbättrar ditt inomhusklimat och håller luftfuktigheten på en optimal nivå.

Tillför ljuvlig doft till din luftfuktare

Luktar ditt hem en aning unket, rökigt eller vill du helt enkelt få rummet att kännas mer fräscht? Då är det fullt möjligt att tillsätta eteriska oljor för att tillföra en ljuvlig doft. Tillsammans med ångan kommer luftfuktaren att spruta ut den snabbt avdunstande oljan som ger hela området en härlig doft. Det finns en lång rad olika eteriska oljor att välja mellan, så satsa på den varianten som tilltalar just dig.