Mät luftfuktigheten inomhus

För att få ett bra inomhusklimat behövs rätt luftfuktighet. Har du en luftfuktare kan du använda den för att mäta luftfuktigheten. Har du ingen kan du istället använda en väderstation som har funktionen eller mäta genom en hygrometer. 

mäta luftfuktighet med en hygrometer

Olika sätt att mäta luftfuktigheten

Det finns olika sätt att mäta luftfuktigheten på. Hitta ditt sätt.

Hygrometer

Den allra bästa metoden för att mäta luftfuktigheten inomhus är att använda dig av en hygrometer. En hygrometer är ett instrument som mäter mängden fukt och det gör den vanligtvis genom att beräkna tryck- och temperaturskillnader.

Placera hygrometern och läs av värdet med jämna mellanrum. Du kan testa att placera hygrometern på flera olika ställen för ett pålitligt resultat. Det finns mer avancerade hygrometrar som kan mäta luftfuktigheten över en längre tidsperiod. Nivån på luftfuktigheten varierar och hygrometern samlar in data under denna tid. 

Det finns olika typer och modeller av hygrometer med olika funktioner men alla har samma syfte. 

Psykrometermetoden

Vill du använda denna metod använder du dig av två termometrar.

En termometer ska bara vara som den är och benämns som den torra termometern. Den andra ska du vika en våt trasa med rumstempererat vatten runt kulan. Denna termometer benämns som den våta termometern.

Sedan placerar du termometrarna i det rum där du vill mäta luftfuktigheten. Låt termometrarna vara i ungefär fem minuter och läst sedan av de olika temperaturerna på dem.

Hitta den relativa fuktigheten genom att subtrahera temperaturen från den våta termometern från den torra. Använd sedan en räknare eller diagram som du hittar online. Skriv in ditt resultat från mätningen och få fram din luftfuktighet. 

Isbitmetoden

Med hjälp av några isbitar kan du få en uppfattning om du har den rekommenderade luftfuktigheten i ditt hem. Isbitmetoden är ett enkelt test där du börjar med att lägga två eller  tre isbitar i ett glas med vatten. Låt glaset stå i ungefär fem minuter.

Nu är det dags att ta reda på resultatet. Om glaset droppar av kondens visar det att luftfuktigheten är hög i rummet. Finns det ingen kondens alls innebär det att luften är torr. 

Testet ska inte göras i kök eftersom ångor från matlagning kan orsaka opålitliga resultat. Dock kan du göra testet i alla övriga rum i hemmet.  

Håll en bra luftfuktighet

När du har fått fram resultatet av luftfuktigheten i ditt hem är det bra att försöka hålla en bra nivå. Några tips hur du gör det är bland annat några praktiska lösningar såsom att öppna fönster och låta luft cirkulera, sätta värmen på en lägre temperatur, placera växter i hemmet som kan hjälpa till att behålla den perfekta luftfuktigheten för hemmet. 

Förutom praktiska lösningar kan det vara bra med en luftfuktare som hjälper till att hålla rätt nivå på luftfuktigheten. Det finns många olika luftfuktare med olika funktioner. Det gemensamma för modellerna är att den renar luften och skapar ett behagligt inomhusklimat. 

Symtom på torr luft

Indikationer på att luften är torr inomhus kan vara symptom såsom torr, kliande hud, spruckna läppar, torrt hår, torrhosta, huvudvärk, andningsproblem, allergier, nästäppa, irriterande ögon och nysningar. 

Det är dock inte bara symptom som påverkar de boende i hemmet utan själva hemmet kan även visa indikationer på att luften är torr. Några exempel är ojämna och skeva trägolv, skeva dörrkarmar och fönster. Även skador på trämöbler i form av sprickor, skador på väggarna sprickor i tapet, färg och gips när väggarna torkar ut kan förekomma.